Recreatie verzekeringen
Snel naar:
Reisverzekering
Met een vakantie in het vooruitzicht is het goed om ook over een verzekering na te denken. Als tijdens een vakantie goederen gestolen worden of beschadigd raken zoals je zonnebril, mobiele telefoon of kleding dan is dat erg vervelend. Door voorzichtig met uw spullen om te gaan kunt u dat enigszins voorkomen. Toch zijn er onverwachte situaties, zoals diefstal, waarin u dat niet altijd kunt voorkomen. Dan is het fijn als u weet dat u met een reisverzekering tegen dit soort gebeurtenissen verzekerd bent. Er zijn twee soorten reisverzekeringen:
- Kortlopende reisverzekering
Een kortlopende reisverzekering sluit u af voor de periode dat u op vakantie bent. Als u 1 of 2 keer per jaar op vakantie gaat is dit de meest voor de hand liggende verzekering.
- Doorlopende reisverzekering
De doorlopende reisverzekering is handig als u vaak op vakantie, weekendjes weg gaat en/of regelmatig stedentrips maakt. U bent dan het hele jaar verzekerd. Dus voor een onverwacht uitstapje hoeft u niets extra’s te regelen. Er zijn doorlopende reisverzekeringen die een maximum stellen aan de duur van de reis. Let hier dus goed op als u langere tijd op vakantie gaat.
Wij kunnen u advies geven welke het meest geschikt is voor u; een kortlopende of een doorlopende reisverzekering.
Wat is er standaard verzekerd?
In de basisdekking zijn meestal de volgende rubrieken verzekerd:
- Bagage (kleding, toiletartikelen, horloge)
- Audiovisuele apparatuur (fototoestel, videocamera)
- Reisdocumenten (soms ook geld en cheques)
- Telefoonkosten naar aanleiding van een gebeurtenis
- Onvoorziene kosten na een ongeval
Hierbij geldt dat elke rubriek een maximaal te verzekeren bedrag heeft. Bij bagage zijn er zelfs sub rubrieken die elk een eigen maximaal te verzekeren bedrag kennen. Een reisverzekering kent diverse aanvullende dekkingen. Deze aanvullende dekkingen zijn mede bepalend voor de hoogte van de premie. Een aantal mogelijke aanvullende dekkingen zijn:
- Gevaarlijke sporten (bergbeklimmen/onderwatersport/wintersport)
- Aanvullende medische kosten
- Voertuighulp buitenland en/of vervangend vervoer
- Europa- of werelddekking
- Uitgebreide bagagedekking (hoger verzekerd bedrag)
- Annulering (ook apart te verzekeren)
Let op: elke maatschappij hanteert haar eigen standaard en aanvullende dekkingsrubrieken!
Vakantie in eigen land?
Indien u niet naar het buitenland gaat, controleer dan of er zaken al verzekerd zijn door andere afgesloten verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten. Uw eigen ziektekostenverzekering dekt meestal alle (of de meeste) zaken. Uw inboedel-, kostbaarheden- en/of ongevallenverzekering kunnen ook zaken dekken waardoor u deze niet in uw reisverzekering hoeft op te nemen. U weet niet wat wel en niet verzekerd is? Vraag het ons. Wij helpen u graag!
Premie
De premie wordt bepaald aan de hand van de gezinssamenstelling, de dekkingsrubrieken en de duur van de vakantie. De duur van de vakantie geldt alleen voor kortlopende reisverzekeringen. Kinderen tot 5 jaar zijn meestal gratis meeverzekerd. Voor schade of verlies van bagage geldt een eigen risico. Veel verzekeraars hanteren diverse eigen risico’s. Hierbij geldt; hoe hoger het eigen risico des te lager de premie.
Wilt u meer weten over een reisverzekering? Neem gerust contact met ons op.
Annuleringsverzekering
U krijgt plotseling een huurhuis toegewezen en kunt daardoor niet op vakantie? U bent op vakantie en u hoort dat een van uw ouders is overleden. U moet direct terug om de uitvaart te regelen. Met de annuleringsverzekering bent u gedekt tegen dit soort onverwachte gebeurtenissen. Het is eigenlijk een verzekering tegen een financieel risico dat u loopt.
Een annuleringsverzekering kunt u meestal ook afsluiten in combinatie met een reisverzekering. Vaak is dit voordeliger. Er bestaan kortlopende- en doorlopende annuleringsverzekeringen. Wij kunnen aan de hand van uw situatie een advies geven welke van deze twee het beste voor u is.
Welke gebeurtenissen dekt een annuleringsverzekering? U kunt hierbij denken aan zaken zoals:
- Onvrijwillig werkloos worden na een vast dienstverband
- Aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid
- Overlijden of ernstige ziekte van uzelf of een naast familielid
- Noodzakelijke medische ingreep die ondergaan moet worden door u, uw partner of kind
- Overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie u zou verblijven
- Complicaties bij een zwangerschap
- Onverwacht een huurwoning ter beschikking krijgen
- Ernstige schade aan uw huis of bedrijf lijden
- Onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum
- Diefstal of uitval van het voertuig waarmee u op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek
- Mislopen van vakantiedagen door vertraging buiten uw schuld om
- Echtscheiding
In de polisvoorwaarden kunt u nalezen welke gebeurtenissen eventueel nog meer gedekt zijn en welke vergoedingen de verzekeraar hiervoor kent. Een aantal voorbeelden van gebeurtenissen die niet gedekt zijn:
- Het afbreken van een vakantie omdat uw kind ziek is (niet levensbedreigend)
- Het bijwonen van een begrafenis omdat uw beste vriend overleden is (geen naaste familie)
- Faillissement van de touroperator of de vliegtuigmaatschappij (vaak bij SGR te verhalen)
Een kortlopende annuleringsverzekering moet direct bij de boeking of binnen 7 dagen na boeking worden afgesloten.
Wilt u meer weten over een annuleringsverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.
Caravanverzekering
Voor elk type caravan is er een verzekering. Het maakt niet uit of het gaat om een toercaravan, stacaravan of vouwwagen. Voor een toercaravan (of vouwwagen) geldt dat deze automatisch onder de WA-verzekering van de trekkende auto valt mits deze aan de auto vastgekoppeld zit. Als een losstaande caravan schade toebrengt aan andere zaken (door bijvoorbeeld weg te rollen) dan valt deze schade onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren.
In tegenstelling tot een motorvoertuig is een verzekering voor een caravan niet verplicht. Maar het is wel aan te raden om een verzekering af te sluiten. Welke risico’s dekt een caravanverzekering? Een caravanzekering dekt zaken zoals diefstal, brand, storm, vandalisme en meestal ook hagel. Uw caravan zelf is dus verzekerd. Maar ook spullen in, aan en op uw caravan. Denk hierbij aan zaken zoals:
- Luifel
- Voortent
- Inboedel
- Airco
- Caravan mover
Voor een stacaravan zijn ook aan- en bij bouwsels meeverzekerd zoals een schuurtje, bordes, serre of toilethuisje. Welke spullen precies verzekerd zijn, leest u in de polisvoorwaarden.
Let op dat voor de dekking tegen diefstal preventiemaatregelen (zoals een disselslot) kunnen gelden! Deze zijn per maatschappij verschillend.
Verder is er dekking voor de kosten van hulpverlening. Deze kan bestaan uit het bergen, bewaken, opruimen en transporteren van de caravan. Ook de kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan zijn meeverzekerd. Soms is ook rechtsbijstand meeverzekerd.
Wat met een caravanverzekering niet verzekerd is, is uw reisbagage. Deze dient u apart te verzekeren met een reisverzekering.
Nieuwwaarderegeling
Een punt van aandacht bij de caravanverzekering is de nieuwwaarderegeling. Het doel van deze regeling is dat u, gedurende een van te voren bepaalde periode, de nieuwwaarde terugkrijgt na een totaal verlies. In de praktijk kan deze periode uiteenlopen van 2 t/m 8 jaar. Er is sprake van totaal verlies als de caravan niet meer te repareren valt of gestolen is. Nieuwwaarde is het bedrag waarvoor dezelfde caravan (of gelijkwaardig type) op dat moment in de showroom staat. Bij totaal verlies kunt u dus een nieuwe caravan van hetzelfde (of gelijkwaardig) type aanschaffen. Als de nieuwwaardeperiode is afgelopen krijgt u alleen nog de dagwaarde uitgekeerd.
Eigen risico
Bij een gebeurtenis waarbij schade aan de caravan is toegebracht, betaalt u meestal een eigen risico. Dit hangt van de verzekeraar af en kan oplopen tot € 150,-. Het verzekeren van schade door hagelbuien kan het eigen risico (of de premie) nadelig beïnvloeden.
Premie
De premie van de caravanverzekering wordt individueel vastgesteld. Deze hangt vooral af van het merk en type, het bouwjaar en de cataloguswaarde. Ook de duur van de nieuwwaarderegeling speelt hierbij een rol.
Wilt u meer weten over een caravanverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.
Pleziervaartuigverzekering
Varen is leuk en ontspannend. Zeker als het zonnetje schijnt. U wilt veel plezier hebben van uw kostbaar bezit en het dus ook goed verzekeren. Voor elk type pleziervaartuig is er een verzekering. Het maakt niet uit of het gaat om een luxe jacht, sloep of een zeilboot. Voor een pleziervaartuig zijn er drie type dekkingen:
- Wettelijke aansprakelijkheid
- Beperkt Casco
- Volledig Casco
Wettelijke aansprakelijkheid
Kiest u voor een wettelijke aansprakelijkheidsdekking? Dan vergoedt de verzekeraar alleen de schade waarvoor u aansprakelijk bent. Schade aan uw eigen boot of diefstal is met deze dekking niet verzekerd. Zoals de naam al zegt is deze dekking wettelijk verplicht.
Beperkt Casco
Een beperkt cascodekking dekt de schade aan uw eigen vaartuig onder bepaalde omstandigheden. Hierbij valt te denken aan zaken zoals brand, storm, inbraak, diefstal of vandalisme. Niet alleen uw vaartuig zelf is verzekerd maar ook de schade aan uw spullen in, aan en op uw vaartuig. Welke spullen precies verzekerd zijn, leest u in de polisvoorwaarden.
Volledig Casco
Een volledig cascodekking dekt alle schade aan uw eigen vaartuig. Naast schade die ontstaan is door brand, storm, inbraak, diefstal of vandalisme zijn ook zaken zoals aanvaring of aan de grond vastlopen gedekt. Hierbij zijn meestal ook de kosten gedekt voor hulp, slepen en bergen. Soms gelden er uitsluitingen in verband met eigen gebrek. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden door.
Let op dat bij een cascoverzekering preventieve maatregelen van toepassing kunnen zijn.
Naast de bovenstaande dekkingen kunnen er nog aanvullende dekkingen worden afgesloten. Hierbij kan gedacht worden aan een ongevallendekking opvarenden, rechtsbijstandsdekking en het meeverzekeren van de trailer of een volgbootje.
Nieuwwaarderegeling
Pleziervaartuigverzekeringen kennen een nieuwwaarderegeling. U kunt uw vaartuig normaliter tot 3 jaar verzekeren tegen nieuwwaarde (bij de cascoverzekering). Dit betekent dat u, bij bijvoorbeeld diefstal, de nieuwwaarde terugkrijgt waarvoor uw vaartuig (of een gelijkwaardig model) op dat moment in de ‘showroom’ staat.
Premie
De premie wordt meestal gebaseerd op een combinatie van de volgende zaken:
- Type pleziervaartuig
- Maximale snelheid
- Type brandstof
- Gekozen dekkingen
- Verzekeringsgebied
- Bouwaard
Ook kent de pleziervaartuigverzekering een bonus-malus systeem, net als bij de auto of motor. Op het moment dat u de boot ook verhuurt aan anderen, geldt vaak een verhoging van de premie. Let daarbij ook op dat daarvoor andere voorwaarden kunnen gelden!
Wilt u meer weten over een pleziervaartuigverzekering? Neem gerust contact met ons op.
Recreatiewoningverzekering
Vakantiehuis, chalet, stacaravan en elke andere recreatiewoning
Uw recreatiewoning is er om van te genieten. U bent er even helemaal weg. Met de Recreatiewoningverzekering houdt u dit vakantiegevoel, wat er ook gebeurt. De verzekering geldt voor elke recreatiewoning, in Nederland, Duitsland en België. Dus voor vakantiehuisjes, strandhuisjes en stacaravans, maar ook voor safaritenten, tenthuisjes, tuinhuisjes en chalets.
Van vakantiehuis tot safaritent
Een recreatiewoning is een kostbaar bezit. U koopt het weloverwogen. Maar stel bijvoorbeeld dat uw vakantiehuis afbrandt. Dan krijgt u mogelijk de rekening voor het opruimen van de restanten van de woning: een schadepost die al gauw oploopt tot een paar duizend euro. Om nog maar te zwijgen van de kosten voor een nieuwe stacaravan. Een verzekering is daarom verstandig en met de Recreatiewoningverzekering beschermt u zichzelf tegen een dergelijke financiële domper.
Twee varianten
U kunt uw recreatiewoning op 2 manieren verzekeren: Brand en Alle gevaren. Met Brand bent u verzekerd voor brandschade aan uw recreatiewoning door explosie, kortsluiting, zelfontbranding of blikseminslag. Met Alle gevaren verzekert u uw recreatiewoning tegen alle schade. Een aansprakelijkheidsdekking is standaard. Handig, want veel parkeigenaren stellen dit verplicht. Inboedel en een aanbouw of bijgebouw kunnen worden meeverzekerd. En de verzekering loopt door tijdens transport en opslag in het winterseizoen. Gaat de recreatiewoning volledig verloren? Dan verzekert de Recreatiewoningverzekering de aankoop- of herbouwwaarde. Ook bieden we een ruime vergoeding van de opruimingskosten.
In Nederland, België en Duitsland
Heeft u een recreatiewoning in België of Duitsland? Deze kunt u ook verzekeren met de Recreatiewoningverzekering. Ook Duitse en Belgische eigenaren van recreatiewoningen kunnen deze verzekering afsluiten voor recreatiewoningen in de drie genoemde landen.
Particuliere verhuur is toegestaan
Verhuurt u uw recreatiewoning wel eens? Dan bent u met de dekking Particuliere verhuur verzekerd voor schade die ontstaat wanneer u uw woning heeft verhuurd aan gasten.